Killer Karaoke
Half mei werd op RTL5 de NL-versie van Killer Karaoke gelanceerd, de zangcompetitie waarin kandidaten vooral moeten blijven doorzingen ook al worden ze blootgesteld aan extreme uitdagingen. De challenges hebben een titel en elke kandidaat krijgt er een te verduren, zoals Shock Therapy (elektrische schokken als de zanger zingend de presentator eten serveert), Bite club (de zanger in een speciaal pak wordt door politiehonden aangevallen), Swamp Swing (de zanger op een schom-mel met blote voeten daalt af in een transparante bak met o.a. slangen). Steeds na 2 liedjes stemt het studiopubliek wie van de 2 zangers doorgaat. De 3 finalisten uiteindelijk zingen staand op een draaiend plateau, en de ‘last standing’ is de uiteindelijke winnaar.
In 2011 zond de Engelse zender ITV de gameshow Sing if you can uit, waarin celebrities een lied moesten zingen, blootgesteld aan uitdagingen, zoals Different Weather (diepvrieskou, harde wind en regen), Disgusting Cocktails (proeven tijdens het zingen), Waxing (liggend op een stoel zingen en ontharen). In de finale moesten de kandidaten zich staande zien te houden op een draaiend plateau. De Amerikanen produceerde in 2012 een extremere versie als Killer Karaoke (truTV).
Waar komt ExtremeTv vandaan?
In RTL4 nieuwsprogramma Editie NL van 16 mei werd ons deze vraag gesteld. Van onze categorisering van ExtremeTV valt Killer Karaoke binnen de eerste categorie:
1.Pijniging & Marteling
• functie voor kijker: leedvermaak dat vooral de jongere kijker aanspreekt
• oorsprong: Azië in de vorm van spelshows waarin kandidaten pijn moeten doorstaan en dat zo min mogelijk mogen laten blijken
Voorbeelden:
-fun: Jackass (MTV USA), Extreme Duudsonit (MoonTV Finland), Janoskians (YouTube Australië)
-quiz: Distraction (Channel4 UK), Rat van Fortuin (BNN NL)
-zang: Sing if you can (ITV UK), Killer Karaoke (TruTV USA)
2.Taboedoorbrekend
• functie voor kijker: grensverlegging, discussies
• oorsprong: Europa, in de vorm van documentaires, reality en shows die net een stap te ver gaan
Voorbeelden:
-dood: The autopsy (Channel4 UK) Grote donorshow (BNN NL)
-seks: Big Brother (Yorin NL) Geordie Shore (MTV Europe)
-naakt: Blachman (DR2 Denemarken), Embarrasing bodies/illnesses (Channel4 UK)
-religie: Adam och Asmaa (DR2 Denemarken)
3.XXL: té
• functie voor kijker: vermaak, voyeurisme
• oorspong: VS, in de vorm van gameshows en reality waarin de mensen en situaties ‘te’ zijn (te groot, te zwaar en teveel)
Voorbeelden:
-enorm groot: Total Wipeout (ABC VS) 101 Ways to leave a gameshow (ABC VS)
-te zwaar: Gladiators (TV4 Zweden) Celebrity Splash (SBS6 NL) TV-Total (Pro7 Duitsland)
-teveel: Hoarders (A&E VS) Confessions: Animal Hoarding (AP VS) Mijn leven in puin (RTL4 NL).
Wat is er nog niet?
Ook dat werd ons gevraagd. De kijker raakt steeds meer gewend, maar af en toe is de grens bereikt. Waar voor het eerst Big-Brother kandidaten seks hadden op televisie (2000), doen ze het nu in Geordie Shore met 3 stellen op 1 kamer (2013).
Dood en euthanesie zijn af en toe op TV te zien meestal in de vorm van docu’s. Maar iemand in realityvorm volgen die dood gaat is nog niet op TV, wel al op internet. Het idee komt wel steeds naar boven, zoals de situatie in de Britse Big Brother waarin kandidate Jane dacht dat ze een ziekte had opgelopen van een ander. In 2002 ontstond het idee een real life soap te maken Sick Day (C4) waarin huisgenoten elkaar (kunnen) besmetten. Dit is er nog niet, maar de real life dood kwam wel heel dichtbij toen Jane later in het Celebrity Big Brother huis te horen kreeg dat ze kanker had. Haar begrafenis is gevolgd door de camera, zodat er na haar dood geld was voor haar kinderen.
Extreme TV heeft een grote reikwijdte: het kan hilarisch zijn, maar ook heel erg droevig.
Agnes Dijker